Srečanje na Poljskem, 15. – 20. marec

Tako je srečanje doživel in opisal učenec Jan Meglič:

Učenci sedmega razreda Osnovne šole Križe Iva Bostič, Domen Žepič in Jan Meglič smo se marca v spremstvu ravnateljice Erne Meglič in učiteljice Andreje Polanšek za teden dni odpravili na Poljsko, kjer smo se srečali učitelji in učenci projekta Erasmus iz Velike Britanije, Finske, Italije, Španije, Grčije, Nizozemske, Romunije, Slovenije, Nemčije in Poljske.

Na pot smo se odpravili v nedeljo, 15. marca, ko smo z letalom poleteli v Krakov, od tam pa pot z avtobusom nadaljevali v mesto Gliwice, kjer deluje naša partnerska šola. V Gliwicah so nas sprejeli poljski vrstniki, pri katerih smo bivali ves čas svojega obiska.

Prvi delovni dan so nam poljski učenci razkazali svojo šolo, nato pa smo imeli učni uri geografije in naravoslovja. Spoznali smo geografske enote Poljske, večja mesta in reke, pri naravoslovju pa naravne parke in živalstvo Poljske.

Naslednji delovni dan smo gostujoči učenci poljskim vrstnikom predstavili svoje države. Slovenci smo pri predstavitvi še posebej izpostavili našega someščana dr. Toneta Pretnarja, ki je vrsto let živel in deloval na Poljskem in bil med drugim slovensko- poljski prevajalec. Skupaj smo ugotovili, da sta si slovenščina in poljščina pravzaprav zelo podobni in se zabavali, ko smo drug drugega bolje razumeli v slovenščini oziroma poljščini kot v angleščini. V torek popoldne smo v Gliwicah obiskali še znameniti radijski stolp, 118 metov visoko leseno konstrukcijo, ki po obliki spominja na Eifflov stolp in kjer se je leta 1939 pričela druga svetovna vojna. Tretji dan našega obiska je bil namenjen obisku Krakova, ker smo si ogledali mogočen grad nad reko Vislo in glavni trg. V četrtek smo v šoli skozi zanimive legende spoznavali poljsko zgodovino, popoldan pa imeli športne igre. Domov smo se vrnili v petek, polni doživetij in vtisov.

 

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...